Återhämtning och prestationer


– Återhämtning är extra viktigt när du tränar. Sömn och vila ger dig bättre utbyte av träningen och gör kroppen klar till nästa träningspass.

Rannveig Aamodt är professionell klättrare och sömnambassadör för Wonderland. Hon växte upp i norska Romsdalen och bor nu i USA där hon också jobbar som fotograf.

– När jag började att satsa på klättringen, blev jag mycket mer medveten om sömnens betydelse för träningsresultaterna. För att kunna prestera på så hög nivå som möjligt, behöver jag minst 8 timmars sömn, säger Rannveig.

Nu sover jag mer

När Rannveig var yngre, tyckte hon att det var svårt att sova länge på morgonen som många andra i samma ålder gärna gjorde. 

– När jag var yngre, var jag en av de som fungerade ganska bra utan att sova så mycket. Nu när jag har klättringen som yrke, där jag alltid måste prestera på högsta nivå, ser jag hur viktigt det är att få tillräckligt med återhämtning och god sömn, säger Rannveig.

– God sömn är viktigt för allt jag gör. Om det jag sover för lite i längre perioder, blir kvaliteten på min träning sämre. Jag blir trött och okoncentrerad och jag känner att kroppen inte återhämtar sig like bra, säger Rannveig Aamodt. 

Rannveigs bästa tips för återhämtning

  • Prioritera sömnen och välj en kvällstrutin som gör att du kan varva ner. 
  • Slappna av efter du har tränat. Gärna bastu eller en vedeldad badtunna. 
  • Mycket skratt och massor av god sömn!
Instagram: rannveigaamodt

Foto (överst): Terje Aamodt

Foto (till höger): Nathan Welton
 
Rannveig Aamodt
Rannveig Aamodt:
Professionell fjällklätrare och Wonderlands sömnambassadör.
Wonderland Ambassador of Sleep. Made in Norway since 1969.