Sängens betydelse för god sömn

Sängens betydelse för god sömn


– När vi har somnat, går vi snabbt ned i djup sömn. Ju längre kroppen kan vila i lugn och ro i början av natten, desto längre kan vi sova i den första och viktigaste djupa sömnen. Därför är det viktigt att ha en säng som passar dig.

– God sömn har en stor inverkan på hur vi har det i vardagen. Att vara en del av Wonderlands team, innebär att jag kan bidra till att öka kunskapen om vad vi behöver för att kunna sova gott, säger Inger Birgitte Tandstad, som är en av Wonderlands säljutvecklare.

Samarbete med sömnforskare

– Wonderlands produktutveckling baseras på det senaste inom sömnforskningen. Samarbetet med sömnforskare gör att vi vet vad som är viktigt för att få den bästa sömnkvaliteten och kan välja de rätta materialen och egenskaperna.

Så får du den bästa sömnkvaliteten

– För att få den bästa sömnkvaliteten är det viktigt att ryggraden är så rak som möjligt. Om du föredrar att sova på sidan, ska sängens skulderzon vara mjuk, så att skuldran kan komma ner i madrassen. Med Wonderlands justerbara höftzon kan du anpassa sängens fasthet och höftens position.

– När sängen passar dig och din sovposition, kan musklerna slappna av bättre. Du kan sova längre i den djupa sömnen, du får bättre sömnkvalitet och du kan känna dig mer utvilad när du vaknar.

I butiken

– Om du föredrar att sova på sidan, ska du ligga på sidan när du prövar den nya sängen. Med Wonderlands justerbara höftzon blir det också lättare att välja fasthet. Be butiksäljaren att visa dig hur du justerar sängens fasthet, säger Inger Birgitte på Wonderland.

Inger Birgitte Tandstad fra Wonderlands markedsteam
Inger Birgitte Tandstad,
Säljutvecklare, Wonderland

Tips från våra sömnambassadörer


Rannveig Aamodt
Rannveig Aamodt, professionell fjällklättrare:
– Se till att sängen och kudden passar dig så att du får den bästa sömnkvaliteten. Jag trodde i många år att det var klättringen som gjorde att min armar domnade bort när jag sov. Nu är jag mer medveten om vilken säng som passar mig och kan sova hela natten utan att behöva vända mig flera gånger.  Foto: Nathan Welton.
Emelie Forsberg
Emelie Forsberg, professionell fjällöpare:
– Efter många år utomlands, har jag blivit van vid att sova i hårda sängar. Jag trodde också at det var det som passade mig bäst. När jag blev Wonderlands sömnambassadör, fick jag pröva många olika sängar och jag kom fram till att en mjukare säng passade bättre till mig. Jag vet nu hur viktigt det är att sängen har rätt fasthet under både höften och skuldran. Foto: Kilian Jornet.